دومین همایش ملی خربزه درتربت جام
۱۳۹۶/۰۷/۰۴

دومین همایش ملی خربزه درتربت جام

مدیرجهادکشاورزی تربت جام : سطح تولید خربزه در کشور ۸۰ هزار هکتار است که ۳۵ هزار هکتار در خراسان رضوی و ۱۸ هزار هکتار در تربت جام است

اصغرخوشخو در دومین همایش ملی خربزه که با حضور محققان، استادان و صاحب‌نظران دانشگاهی در تالار جامی این شهر برگزار شد افزود: سطح تولید خربزه در کشور 80 هزار هکتار است که 35 هزار هکتار در خراسان رضوی و 18 هزار هکتار در تربت جام است که از این لحاظ بیشترین سطح تولید خربزه در کشور به تربت جام اختصاص دارد.
وی با تاکید بر توانمندی‌های تربت‌جام در حوزه کشاورزی بیان‌کرد: این شهرستان توانمندی‌های زیادی در حوزه کشاورزی دارد و به‌جز خربزه، تربت‌جام رکورددار تولید گندم در خراسان رضوی است.
خوشخو عنوان‌کرد: خربزه به دلیل ارزش غذایی فوق العاده و خاصیت‌های منحصر به فرد در تناوب زراعی، کوتاه بودن دوره رشد، سود آوری و اشتغال زایی دارد که توانسته جایگاه خود را در بین محصولات رقیب پیدا کند و تربت جام به لحاظ داشتن اقلیم گرم و خشک بهترین اقلیم برای کشت خربزه است.
وی همچنین با بیان اینکه رقم خربزه خاتونی به علت ضخامت گوشت و شیرینی، رنگ پذیری، بازار پسندی و زودرسی رقم غالب در کشور است اظهارکرد: در رابطه با بیماری‌ها و آفت‌هایی که مزارع خربزه را تهدید می‌کند و همچنین میزان مصرف سم و آب نیاز به کارهای تحقیقاتی بیشتری داریم.
مدیرجهادکشاورزی تربت جام گفت: نیازهای تحقیقاتی در زمینه معرفی بذر هیبرید و اصلاح شده، وضعیت آفات و بیماری‌ها، زمان برداشت و نحوه حمل و نقل، صنایع تکمیلی و فرآوری این محصول و فروش و بازاریابی از دیگر مسائلی است که باید به طور ویژه به آنها توجه کرد..
خربزه، برند تربت جام
رئیس مجتمع آموزش عالی کشاورزی و دامپروری تربت جام و مدیر همایش ملی خربزه نیز بیان‌کرد: خربزه برند کشاورزی تربت جام است و با توجه به اینکه شهرستان در این محصول برند است خربزه و نحوه تولید آن برای ما اهمیت ویژه‌ای دارد.
محمدناصرمودودی افزود: ما در بین مزارع خربزه متولد شدیم و یکی از آیتم‌هایی که همواره با آن برخورد داریم خربزه است که ریشه تاریخی و فرهنگی در منطقه خراسان دارد.
وی با اشاره به تغییرات گسترده اقلیمی در سطح منطقه و جهان اظهارکرد: تغییرات جوی این ضرورت را ایجاد می‌کند که در بخش کشاورزی و خصوصا خربزه به جنبه‌های مختلف کشت محصول اصلاح و توسعه آن نگاه دیگری داشته باشیم.
دکتر مودودی به اهداف برگزاری همایش نیز اشاره و بیان‌کرد: نزدیک کردن نتایج علمی با راهکارهای عملی و بهبود وضعیت فعلی، معرفی دستاوردهای عملی و کاربردی برای کشاورزان، مدیریت آبیاری و تغذیه، اصلاح نژاد و تولید بذر، مدیریت تولید، فیزیولوژی تولید، آفات و بیماری‌ها، علف‌های هرز، اقتصاد و بازاریابی، اشتغال و فرهنگ، فرآوری‌های جانبی و محیط‌زیست از محورها و اهداف این همایش بود.

فرآوری 20 محصول از خربزه
فرماندار تربت جام  نیز در این همایش با تاکید به ایجاد صنایع تبدیلی در این شهرستان گفت: 20 تا 30 محصول از خربزه فرآوری می‌شود و علاوه بر توجه به سایز، رنگ و مزه باید به بازاریابی، فروش و سلیقه مصرف کننده در بازارهای جهانی نیز نگاه ویژه‌ای شود.
علی رستمی افزود: به تحقیقات علمی دانشگاهیان در این زمینه بسیار نیازمندیم زیرا برای سوددهی و بازاریابی درست، باید محصول خربزه به روش‌های علمی و نوین کشت شود.
وی با بیان اینکه متاسفانه در حوزه اجرا الگوی خاصی نداریم گفت: نبود الگوی کشت سبب شده کمترین سود از محل تولید خربزه عاید تولید کننده شود که لازم است ضمن بازاریابی و تامین سلیقه مصرف کننده، این محصول را تولید و برای صادرات آن برنامه‌ریزی کنیم.
رستمی تاکیدکرد: برای حفظ و رونق بازار این محصول و توسعه نقش آن در اقتصاد منطقه باید به سمت استقرار صنایع تبدیلی حرکت کنیم که نیازمند سرمایه گذاری در این حوزه هستیم.

هیچ محققی برای اصلاح نژاد خربزه کاری نکرده
پروفسور «عبدالکریم کاشی»  عضو هیات علمی دانشگاه تهران نیز گفت: آنچه که امروز از محصول خربزه داریم حاصل زحمات کشاورزان است که پشت به پشت این محصول را حفظ کرده‌اند و هیچ دانشمند و محققی تاکنون روی خربزه و برای ژنتیک و اصلاح نژاد آن کاری نکرده است.
وی افزود: منشا خربزه فلات آفریقا و آسیا و مهد آن فلات ایران بوده است که مراحل تکامل را نیز در این سرزمین طی کرده است.
وی با بیان اینکه خربزه به لحاظ گیاه شناسی یک گونه پایه است و خودکنترلی ندارد اظهارکرد: به همین دلیل میوه درشت تولید می‌کند و طبیعت کویری دارد که با دمای 16 درجه سانتیگراد رشد می‌کند.
کاشی بیان‌کرد: خربزه در گذشته به صورت دیمی و سنتی کشت می‌شد. کشاورزان باید همچنان محصول خربزه را برای ما ایرانیان حفظ و در راستای مصرف بهینه آب و تولید محصولی با قابلیت حمل و نقل بهتر و بیشتر تلاش کنند.

حجت الاسلام و المسلمین جوادطاهری امام جمعه تربت جام  نیز در دومین همایش ملی خربزه به بیان روایات از دیدگاه پیامبر اکرم (ص) و امامان معصوم در زمینه شیوه مصرف خربزه اشاره کرد و گفت: پیامبر اکرم(ص) فرموده‌اند: انگور و خربزه بهار امت من است و مزایای مصرف خربزه طراوت و شفاف سازی پوست، التیام زخم  و افزایش شیر مادر است


منبع : روابط عمومی
تعداد بازدیدها : ۱۸
مطالب مرتبط با این موضوع :
نظری ارسال نشده است
نام :
پست الکترونیک :
شرح :
نظر :   برای ارسال نظر خود، دکمه ارسال را بزنید
کد امنیتی را وارد کنید